Stargate Universe

2010.10.23. 15:18

Universe

 

Be kell valljam régebben is nagy Csillagkapu kedvelő voltam, így mindig meglestem az újabb sorozatokat is. Végignéztem az Universe első évadját és azt kell mondanom elég vegyes érzelmekkel írok most. No de lássuk közelebbről mi is változott a többi CSK sorozathoz képest: Az első szembetűnő változás a helyszín: a történet az Ősök által létrehozott űrhajón(Destiny) játszódik többnyire, amelynek célja a nagyon távoli galaxisokon való csillagkapuk létrehozása. Az embereknek sikerült megfejteni a kilencedik ékzárat a csillagkapun és elég energiát gyűjtöttek az aktiváláshoz, ám a Lucian Szövetség(lázadók, akik idegen technológiát használnak) támadás alá vette a bázist, ahol a kísérlet folyt, így kényszerből át kellett menniük a kapun. Ám az ilyen típusú űrhajókra nekik már nem volt szükségük, mivel elhagyták fizikai valójukat(felemelkedtek), ezért nem meglepő módon az emberek egy ütött-kopott, alig működő roncsra érkeznek, amikor kénytelenek voltak elhagyni a bázist.

A gondokat tetézi, hogy a Földre való visszajutás szinte lehetetlen, hiszen nem rendelkeznek akkora erőforrással, hogy kapcsolatot féregjáratot nyissanak a Tejútrendszerbe.

A szereplők nagyon karakteresek lettek, sokrétűek , tele emberi hibákkal, tehát tévednek, haragosak , félnek, de néhol bátrak is,ha úgy adódik a helyzet.Lássuk sorban kikről is van szó:

 

 Camille Wray

Camille Wray egy tipikus diplomata, ráadásul mindig próbálja a katonai hatalmat civilre (tehát maga számára kedvező) váltani. Áskálódó, háttérben tervező típus, de a diplomácia terén pótolhatatlan.

 

 

 

colonel

  David Telford ezredes vezette volna eredetileg a csillagkapun túl a csapatot, ám a kaotikus állapotok következtében mégsem ez történt. Évekig a Lucian Szövetség ellen kémkedett, míg le nem bukott és agymosást nem végeztek rajta.

 

 

 

 

 

 Eli Wallace a csapat fiatal zsenije, aki azért vállalta el a munkát, hogy haldokló anyját támogassa anyagilag. Tipikus geek, ám kreatív és jól bánik a számokkal. A csillagkapu programba úgy került be, hogy egy számítógépes játékban elrejtett kódot fejtett meg, ami csak nagyon keveseknek sikerült. Gyengéd szálak kötik Chole-hoz.

 

 

 

 

 

 Ronald Greer egy tipikus kemény katona, aki kérdőjel nélkül követi a parancsokat. Nem éppen a békés megoldások híve, bátran pumpálná az ólmot, akire a parancsnoka mutatna, ráadásul a bajtársaiért önfeláldozó.

 

 

 Nicholas Rush a csapat tudósa, ő képes ősi nyelven olvasni és a technológiát megfejteni. Önző, egoista, céljai elérése érdekében bárkit képes feláldozni, ráadásul sunyi  ám nélküle nem működne a hajó sokáig biztonságosan.

 

 

 

Everet Young a hajó parancsnokat,az  ő irányítása alá tartozik minden, épp ezért erős ellentétek alakultak ki az ő csoportja, a civil vezetés és a tudósok között. Folyamatos jelentéseket kap és küld a Földre az Ősi kommunikátor segítségével, ám egy véletlen  kommunikációs-baleset hatására rájött, hogy a Destinyt egy technológia mániás idegen faj próbálja magának megkaparintani.

 

Ezenkívűl fontos megemlíteni Chole Armstrongot, Alan szenátor lányát és az egyetlen doktort a fedélzeten: Tamara Johansent. Visszatérő szereplők az előző sorozatből Samantha Carter a Hammond űrhajó parancsnoka és Jack O'Neil tábornok, aki a CSK program vezetője.

Összefoglalva mit is lehetne elmondani erről a sorozatról?

 

Amit tetszett benne: Nos, leköti az ember figyelmét, ha szereti a CSK világát. Érdekes alaptörténet, személyközpontúság jellemzi ,nagyon komor hangulat, amely az előző sorozatokra annyira nem volt jellemző. A zene kíváló, illik a hangulathoz.

Amit nem: Túl sok a beszéd, kevés az akció. Néhol az ember legszívesebben előretekerné a filmet, hogy kihagyja az unalmas beszélgetéseket, analízálásokat. Ha össze kéne hasonlítani a többi CSK sorozattal, akkor azt mondanám, hogy ez a leggyengébb próbálkozás. A második évad remélem jobbra sikerül

Rajongóknak kötelező darab, ám a többiek inkább kerüljék, úgysem kötné le őket sokáig, ráadásul erős CSK háttérismeret szükségeltetik:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalozpingvin.blog.hu/api/trackback/id/tr182393177

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hkatica91 2010.10.25. 22:01:25

hát igen, elég tömény volt így ez az információ-tömkeleg-mondhatni: Túl sok az input.:)
De egyébként ez az analizálásos-beszélgetős téma pont érdekesnek hangzik számomra. Kis lélekbúvárkodás sosem árt...
süti beállítások módosítása